Přestože na světě existuje více než stovka druhů kávovníků, většího rozmachu při pěstování se dočkaly jen dva z nich – Arabica a Robusta. Jejich semena jsou pražena, mleta, drcena a různě upravována a slouží k přípravě oblíbeného nápoje, který si získal celosvětový věhlas. V čem se liší káva připravená z odrůd Arabica a Robusta? A poznáte ji již při prvním ochutnání?

Základní rozdíly

Dostanete-li možnost porovnat dvě zrnka obou odrůd, všimnete si již na první pohled jejich rozdílného tvaru a velikosti. Liší se také obsahem kofeinu a způsobem pěstování. Rozdílná je i nadmořská výška, v níž obě odrůdy rostou. Nejvýraznější je však rozdíl chuťový. Právě díky němu většina konzumentů preferuje Arabicu, která zaujímá majoritu ve světové produkci kávy. Vzhledem k tomu, že Arabica má bohatší chuťové tóny, používá ji většina výrobců kávy do svých směsí, ale i do kapslí, například tchibo kapsle z převážné většiny obsahují Arabicu.

V čem se liší chuťové tóny?

Především v kyselosti. Ta je vyšší u Arabicy a je doprovázena bohatou chutí. Robusta má chuť spíše zemitou a drsnější. Tóny, na které v Arabice narazíte, přecházejí od čokoládových přes květinové až po mírně kořeněné. V Arabice je také až 3x méně kofeinu a zhruba dvojnásobek cukru. Arabica je ale dražší, protože je náročnější ji vypěstovat. Za to se ale odměňuje vysokou výživovou hodnotou a obsahem olejů a vitamínů, které byste v Robustě jen těžko hledali. Chcete-li na vlastní chuťové pohárky ochutnat opravdu jedinečné tóny delikátní Arabicy, vyzkoušejte tchibo cafissimo kapsle, které jsou výkladní skříní své značky.

Podle zrnek poznáte je

Může se stát, že dvě zrnka různých odrůd budou stejně velká a dokonce budou mít i stejný tvar. Zaměřte se ale na rýhu uprostřed zrna, právě podle ní totiž bezpečně poznáte, o jaký druh kávy jde. Zatímco Robusta má rýhu rovnou, Arabica ji má zakřivenou. Navíc bude mít zrnko Arabicy bezpochyby světlejší barvu než zrnko Robusty. Přičihněte. Co cítíte? Zrnko Robusty voní ještě před pražením po arašídech, zatímco z Arabicy ucítíte borůvky.

V čem se obě odrůdy neliší?

Především v přípravě kávy. Abyste si na ní pochutnali, musíte ji zvládnout v obou případech a vědět, jaké použít ingredience. Ty samozřejmě spočívají především v kávových zrnech, ale také v kvalitní vodě a dobrém plnotučném mléce.